Project Wentelteefje

We begonnen aan Project Wentelteefje omdat we ons realiseerde dat Corona onze hobby aardig in de weg zat: we koken niet meer in clubverband en ook niet meer thuis voor vrienden. Dus wat doen we dan? We deden een oproep om met elkaar en op afstand – communicerend via digitale weg – culinaire versies van een wentelteefje te bedenken, die te maken, te fotograferen en op te peuzelen. Met wat commentaar en toelichting natuurlijk. Vier-en-twintig deelnemers meldden zich. In vier groepen en onafhankelijk van elkaar zijn we aan de slag gegaan.
We laten graag wat resultaten zien: je begrijpt dat niet alles meteen lukte, maar we beleefden er absoluut een hoop lol aan.

HET PROJECT IS INMIDDELS AFGEROND.

Vier-en-twintig amateurkoks deden mee aan Project Wentelteefje en dat levert een enorme hoeveelheid ideeën op. Nu is het wel zo dat een idee pas waarde krijgt – en dan nog maar heel beperkt – als er een ‘werkend prototype’ is. Nee, pas als zo’n idee ‘volledig in productie’ genomen wordt krijgt het uiteindelijk zijn optimale waarde. Daarom vermelden we de niet uitgewerkte ideeën hier niet. Niettemin zijn daar soms briljante ingevingen bij en we hopen dat die binnenkort alsnog in concrete vorm het levenslicht zien.

Nu eerst wat ‘Work in Progress’:

  • Karel en Marcel gingen voortvarend aan de slag om een wentelteefje in 3D te ontwerpen. Kubus, doosvorm, cilinder en bol, het kwam allemaal voorbij. Wanddiktes, losse en vaste bodems, allerlei malletjes en uiteindelijk een tafel vol met probeersels. Je vindt een foto-impressie door hier te klikken.
  • Kijkjes in de keukens van Ger en Jan: beide op zoek naar de ideale krul naar een idee van Ger. Nota bene meer dan 260 kilometer uit elkaar werkten ze samen aan hetzelfde project. Klik hier voor een foto-impressie.
  • Karel en Marcel zijn weer een zondagmiddag aan het knutselen geweest. Ze lieten nog niets los over hun creatie, maar meldden wel dat de ‘parfait’ niet bevroren was: ze gingen een dagje later weer aan de slag. Nog wat foto’s over hun experiment in tweede termijn.
  • Thijs associeerde van Wentelteefje naar Coronacrisis, naar Corona-IC-patient, naar IC-verpleegkundige, Koffie, Tiramisu en zo weer naar Wentelteefje. Je leest zijn associatie-keten door hier te klikken: Thijs’ Tiramisu-Wentelteefje en je ziet hoe hij er mee aan de slag ging. Thijs gaat zijn idee nog verder uitwerken tot een mooi dessert.
  • Gaston’s ploeg koos voor één gemeenschappelijke creatie. Die is nog omgeven met mystiek en radiostilte, maar een eerste impressie van hun briochebroodje is inmiddels uitgelekt: Je vindt hier de foto’s.

De creaties en wat het opleverde:

  • Thijs bedacht een bijzondere associatieketen voor zijn Tiramisu-wentelteefje. En als je Tiramisu opzoekt op Wikipedia vind je: ‘Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij.’
    Dat maakt de impliciete boodschap van zijn prachtige wentelteefje nog treffender. Lees er alles over: Thijs’Tiramisu-wentelteefje.
  • De ploeg van Gaston koos er voor om één gemeenschappelijke creatie te maken. Dat leidde tot creatieve vondsten en tot veel en ook hele complexe bereidingen. En ja, dan is de vraag of je dat nog wel mooi gepresenteerd krijgt en of je nog een balans tussen al die smaken en texturen kunt vinden. Misschien toch gewoon accepteren dat onze span of control vijf, misschien zes en in uiterst uitzonderlijke gevallen zeven componenten op één bord is? Hier zie je het resultaat: Lichtekooi met aquafaba. De zeer gedetailleerde receptuur zit er bij.
  • Hanne maakte een pittige vulling voor haar dubbel wentelteefje. Een soort sandwich dus, gevuld met abrikozenchutney en afgewerkt met gedroogde aardbei, crème fraîche met wat  anijssuiker, klaverzuring en munt. Lees hier alles over Hanne’s pittige Wentelsandwich met aardbei en rabarber.
  • Als er nu één duo is dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden (en onmogelijkheden!) van een Wentelteefje, dan is het het koppel Marcel en Karel wel. Zij waren twee hele zondagen, en toen nog een middagje bezig met allerlei 3D experimenten met Wentelteef. Bollen, doosjes, cilinders, kubussen. Alles weten ze er inmiddels van. Maar dan komt toch het moment van de waarheid: ‘Wat nu? Wat wordt er nu als eindresultaat gepresenteerd?‘ Nou het is een ‘Pain Perdu Durable’ geworden.
  • Annette zocht het in Oosterse sferen. Haar zoektocht naar een wentel-sushi lukte niet helemaal, maar leverde wel een spectaculaire ‘Pan kara Omuretsu’ met garnalen op. Wat dat is? Dat lees je hier: Annette’s ‘Pan kara Omuretsu’
  • Nu kun je een gerecht ook bijzonder maken door iets met sausen te doen. Rolanda maakte een wentelteefje van brioche – zelf gemaakt natuurlijk –  begeleid door twee hele bijzondere sausjes: auberginechutney en zoete tahini. Hier Rolanda’s aanpak: Rolanda’s wentelteefje met bijzondere sausen.
  • Ger opperde het idee van een tompouce. En dan hartig: met paling bijvoorbeeld. Jan werkte het uit: binnenskamers heette het al snel ‘De Wentelpouce met Palingmousse’.
    Een bijzondere relish ook: gemaakt van overschotjes, maar oh wat is die lekker!
    Kijk gauw op Wentelteefje als tompouce met paling
  • ‘Mille Feuilles’ is wat overdreven (1000 blaadjes) maar dit is toch wel een wentelteefje met Blatjang en kaas in vijf lagen plus nog een topping. Marieke opperde het idee, ingegeven door het gerechtje waarmee ze namens Le Cuisinier meedeed aan Hottest Chef 2020. Jan werkte het uit: ‘Mille Feuilles’ met Blatjang en Beemster geiten- en koeienkaas.
  • Als er bij Jan nog spullen op de werkbank blijven liggen, kan hij het niet laten: daar moet nog even een bordje van worden gecreëerd. Zo ook na de Mille Feuilles: er was nog van alles over. Dus ja, een Ouderwets Kaasplankje, in dit geval met een Zuid-Afrikaanse Blatjang is dan een voor de hand liggende keuze. En omdat we het dan over de verbinding Oud Hollands en Zuid-Afrikaans hebben, beschreef hij de ingrediënten maar meteen in het Afrikaans: Beemster Kaasplankje met Blatjang
  • Een wentelteefje in een krul en daar dan bijpassende componenten bij, dat was Ger’s idee. Die krul bleek nog niet zo eenvoudig. Bij de keukenimpressies zie je hoe Ger en Jan elk, in goed overleg maar op grote afstand van elkaar met die krul bezig waren. Toen daar een bevredigende oplossing voor was maakte Jan er snel een gerechtje van met de spullen die toevallig voorhanden waren. Ger investeerde in een rits bereidingen: hij gebruikte paling, maakte een mousse, een espuma, een crème, een ijsje: noem maar op. Ger schreef ook de receptuur volledig uit. Je vindt het allemaal door op de link te klikken:
    Ger’s krul, met hartige vulling. En de receptuur vindt je hier: Ger’s recept.
  • Wentelteefje met structuren van appel, sugar snap, sorbet van appel, limoen en dragon, basilicumzaad. Dat alles in twee presentaties: een sikkelvormig wentelteefje op een donker rond bord en een rechthoekig wentelteefje op een rechthoekig leitje. Twee keer mooi uitgebalanceerde bordopmaak. Creaties van Jan. Hij bedacht er een bijzonder ijsje bij: een sorbet met de frisse smaken van appel, limoen en dragon. En dat bracht hem er weer toe nog een appel-ijsje te maken, nu met de rijpe smaken van kaneel en zoethout. Verder in dit gerecht het gebruik van sugar snap en basilicumzaad. Bekijk de foto’s en lees meer over dit ‘Wentelteefje met structuren van appel, sugar snap en basilicumzaad’

Pagina bekijken