Benodigdheden digitale cursus Ambachtelijk ijs

Je doet mee aan de cursus Ambachtelijk ijs. Leuk! We gaan in zeven weken tijd heel wat verschillende soorten ijs maken, van sorbet tot ‘heet’ ijs, van roomijs tot hele bizarre ijsjes. De cursus ondersteunt het boek ‘Ambachtelijk ijs in zeven lessen’. Hoewel je alle kennis over ambachtelijk ijs ook prima op basis van alleen het boek tot je kunt nemen, helpt de digitale cursus beslist om al die kennis sneller onder de knie te krijgen. Bovendien kun je via de digitale cursus vragen stellen, opmerkingen maken, commentaar geven. Je krijgt per omgaande een reactie. Die vragen en antwoorden zijn openbaar. Zo leer je ook van opmerkingen van andere deelnemers.

Wat heb je nodig: wat moet je in huis halen?

klik voor info
 • Het boek ‘Ambachtelijk ijs in zeven lessen’. Het boek is de basis; de digitale cursus ondersteunt het boek. Heb je het nog niet besteld? Dat kan hier DIRECT BESTELLEN
  NB Bestel je naast het boek ook ijs-spulletjes bij ons (zie hieronder) bestel dan alles tegelijk: dat scheelt je verzendkosten.

Verder heb je nodig:

 • Een ijsmachine. Zo’n ijsmachine heet ook wel sorbetière of ijsturbine. Heb je al een machine: prima.
  Moet je er nog een aanschaffen? Het maakt niet veel uit of je een machine hebt met een tankje dat je eerst moet invriezen voor je ijs kunt maken, of dat je een zelfvriezende machine hebt. Die laatste is natuurlijk mooier en makkelijker, maar ook veel duurder. Over prijs gesproken: zelfvriezende machines zijn er ook in diverse prijsklassen. Zeg maar van € 180 tot ca € 600 (Gelato Expert Magmix). De duurdere machines vriezen over het algemeen wat sneller en dat komt de kwaliteit van het ijs ten goede, maar veel verschil is er niet.
  De machientjes met een in te vriezen tank kosten vanaf ongeveer € 30,-. Ook hier: weinig verschil in kwaliteit.
  Wil je een machine kopen, kijk dan eerst even bij Bol.com: veel aanbod en meestal interessant geprijsd. En nog even verder surfen op internet natuurlijk.
 • Een staafmixer of blender. Wat kannen, een pan, iets om te roeren, een gewone weegschaal, een ‘bewaarbakje’ voor je ijs, wat bakpapier, lepels en/of spatels, een kookthermometer en natuurlijk een vriezer. En een ijslepel is ook wel handig, hoewel je met een eetlepel ook een eind komt.
 • Dan heb je nodig: een refractometer en een grammenweegschaaltje. Als je die niet hebt, kun je ze bij Le Cuisinier kopen: gunstig geprijsd en precies wat je nodig hebt. De refractometer kost € 38,50, het weegschaaltje kost € 13,50. Er komen nog wel verzendkosten bij.
 • Je hebt twee gommen en een emulgatorpasta nodig. De emulgatorpasta is voor iedereen te koop bij Le Cuisinier; voor de deelnemers aan deze cursus hebben we wat zakjes met 40g Locust en met 40 g Guargom gemaakt. Dubbel verpakt, zodat het poeder er tijdens ‘de reis’ niet uit kan.
  De Guargom kost € 3,50, de Locust € 5,50 en de Cortina Emulgatorpasta € 4,50 per zakje. Er komen nog wel verzendkosten bij.
 • Voor wie alles nog moet aanschaffen hebben we twee setjes samengesteld: daarmee heb je precies wat je nodig hebt:
  • Startset A IJsbereiden (met grammenweegschaaltje): dit setje omvat een refractometer, een grammenweegschaaltje, zakje met ca 50 g Cortina emulgatorpasta, zakje met ca 40 g Locust (Johannesbroodboompittenmeel), zakje met ca 40 g Guargom.
   Deze set kost voor verzending in Nederland €68,50 en voor verzending in België €70,25. Dat is inclusief verzendkosten.
  • Startset B IJsbereiden (zonder grammenweegschaaltje). Alle spulletjes van set A m.u.v. het weegschaaltje dus.
   Deze set kost voor verzending in Nederland €56,95 en voor verzending in België €59,70. Dat is dus inclusief verzendkosten.
 • Dan heb je aan ingrediënten nodig:
  • Voor het sorbet-ijs (week 1):
   • Doosje diepvriesfruit, bijvoorbeeld aardbei, framboos of braam. Zomerfruit (mix) mag ook. Te koop bij elke supermarkt.
    Je hebt voor de sorbet 375 g nodig. Straks bij het demi-ijs heb je nog eens 190 g fruit nodig. Dat mag hetzelfde fruit zijn als voor de sorbet, maar een andere fruitsoort mag ook: je kunt nu wel meteen alle benodigde diepvriesfruit aanschaffen.
   • Gewone tafelsuiker.
  • Voor het zuivel-ijs: (week 2): we maken in eerste instantie roomijs:
   • 1 l volle melk
   • 1 pakje van 200 g room van 35% vet (neem er meteen twee: voor het demi-ijsje van de derde week ook een)
   • 1 eidooier
   • Dextrose: o.a. verkrijgbaar bij AH als ‘Zonnatura Druivensuiker’ 500g verpakking. Ook de reformwinkel (natuurwinkel / eco-winkel) heeft het zeker in huis. Kun je het niet vinden, vraag dan naar druivensuiker: dat is hetzelfde. De Webshop van van Beekum levert het ook: zie Dextrose van van Beekum. Ik zou de middelste of de grootste verpakking kopen.
   • Magere MelkPoeder (MMP): dat vind je o.a. bij De Zuidmolen, de webshop waar wij altijd onze bakspullen kopen, o.a. voor de Broodbakcursus. Volg de link en je bent op de correcte pagina. (Vergeet niet de juiste verpakkingsgrootte te vermelden; per liter ijs heb je tussen 20 en 30 g nodig).
    Sligro levert Magere Melkpoeder van Nestlé in zakjes van 500 g: NESTLÉ All Dairy Skimmed Milk Powder 500 g (ze liggen bij de koffiemelk-producten).
   • Wil je ook een yoghurt-ijs maken, koop dan bovendien een liter volle yoghurt. Kies als het even kan een zure yoghurt: hoe zuurder, hoe beter. De Volle Boeren Yoghurt van Den Eelder is een goede keuze en is in nagenoeg elke supermarkt te koop. (Heerlijke yoghurt!).
   • Voor het demi-ijs (week 3):
    • Alle benodigdheden van de eerste twee weken, waarbij je nu wel kunt kiezen voor een ander fruit. Je zou nu ook kunnen kiezen voor het yoghurt-ijs i.p.v. roomijs of andersom. Het is aan jou.
   • Voor de overige lessen (week 4 t/m 7)
    • Lees eerst de betreffende les en bekijk dan welke ingrediënten je nodig hebt voor het ijsje dat jij wilt maken. Alle extra benodigde ingrediënten zijn goed verkrijgbaar.

We gaan in de digitale cursus niet diep in op de theorie: het boek gaat wel regelmatig de technologische diepte in en menigeen zal dat soms als complete abracadabra ervaren. Maar geen nood: ook zonder al die technische details leer je hoe je hele lekkere ijsjes kunt maken. Vind je een onderwerp te moeilijk: lees het, onthoud dat het bestaat, concentreer je op de conclusies en vergeet de details.

Bestellen bij Le Cuisinier?
Maak een lijstje van wat je wilt hebben en stuur het per mail naar le-cuisinier@ziggo.nl
Binnen drie dagen heb je alles in huis, op voorwaarde dat we alles op voorraad hebben. Dat geldt voor leveringen in Nederland. Naar België duurt de bezorging soms wat langer: meestal wordt het pakketje binnen een week afgeleverd.

Alles in huis? Dan kunnen we aan de slag!