Bakkerszout, wat is dat?

door Jan Boeren

Bakkerszout, wat is dat? Het is zout met drie keer zoveel jodium als gejodeerd keukenzout dat we kennen onder de merknaam JoZo.

Maar waarom is dat? De overheid vraagt al jaren aan bakkers om ons brood minder zout te maken. En die bakkers doen dat ook: heel geleidelijk, zodat we er eigenlijk niets van merken. Die zoutreductie is echt prima gelukt: we komen van 2,5% zout van het droge stofstofgehalte van brood, tien jaar geleden, naar 1,6% nu. Prima gelukt dus en veel minder ongezond, omdat Nederlanders best veel zout consumeren en omdat een belangrijk deel van dat zout via brood tot ons komt. Maar die zoutreductie heeft ook een keerzijde: brood wordt namelijk ook gebruikt om een gezonde hoeveelheid jodium binnen te krijgen. Jodium is essentieel. Het voedingscentrum schrijft daarover:

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. 

Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.

Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop). Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.

Welnu door minder zout in brood te doen krijgen we ook (te) weinig jodium binnen. En daarom is het Bakkerszout bedacht: met wel genoeg jodium en toch een flinke zoutreductie help de bakkerswereld de Nederlander aan een gezonder eetgedrag.

—————–