door Jan Boeren
Met deze saus deden we mee met Remia’s Jubileum Sauswedstrijd 2025. Remia zag geen aanleiding om onze inzending door te laten gaan naar de voorrondes en dat is jammer. Vooral jammer voor Remia natuurlijk: gemiste kans! ☺☺
Hier onze inzending.
Beschrijving:
- Alle vijf basissmaken, spicy met mooie nabrander, lichte rooksmaak, crème-achtig mondgevoel, kortom een bizar lekkere saus
- 100% plantaardig, glutenvrij
- Consistentie, smaak en kleur zijn langdurig stabiel zowel bij kamertemperatuur als direct uit de koeling
- Microbiologisch zeer stabiel: ook bij bewaring op kamertemperatuur geen schimmelvorming of ander bederf
- Aanpassen smaakprofiel en kleur is goed mogelijk
- Consistentie aanpassen aan de (spuitmond van de) container is goed mogelijk
Ingezonden motivatie:
Dit is een saus met een bijzonder gelaagd smaakprofiel: je proeft het ene na het andere laagje, steeds weer een beetje anders. Met ook nog een mooie nabrander en wat rook maakt het hem zeer geschikt voor gegrild vlees en natuurlijk gewoon bij de frietjes. Universeel inzetbaar, want 100% plantaardig, glutenvrij, lactosevrij. (Ik vind hem op een boterham met kaas ook heerlijk!) Dus ja, wat wil een mens nog meer?

Recept voor Maya-Mayo:
- 80 g soja drink ‘no sugar added’ (Lidl)
- 209 g neutrale olie (zonnebloem)
- 34 g dragonazijn
- 10 g scherpe mosterd (Coleman’s)
- 13 g suiker
- 6 g sushi seasoning (Otafuku)
- 1,0 g xanthaan
- 1,0 g guar
- 3 g zout
- 2 g rookaromapoeder (van Beekum)
- 65 g gochujang (Sempio)
Nu is de basis van deze Maya-Mayo met sojadrink en mosterd als emulgatoren natuurlijk ook heel geschikt om andere emulsie-sauzen mee te maken. Hier het basisrecept, heel geschikt als 100% plantaardige mayo, en ook heel leuk om een knoflook-mayo mee te maken:
Basis-soja-mayo (event. met knoflook):
- 80g sjoadrink (ongezoet)
- 230g olie
- 50g (dragon) azijn
- 10g mosterd (Coleman’s)
- 10g suiker
- 1g xanthaangom
- 1g guargom
- Facultatief: 7g knoflookpuree
- 3g zout